Milheeze – Sint-Willibrorduskerk

Orgel Concerten Kerk Info

Kerkeind 37
5763 AS Milheeze
Locatie op Google Maps

Het Smits-orgel (1856)

Eind 1854 stuurde Smits een offerte voor een orgel aan pastoor Th. Scheutjens van Milheeze. Ruim een jaar later moet het orgel voltooid zijn, vermoedelijk begin 1856. Het front was vijfdelig en had hoge buitentorens en een lagere middentoren, zoals ook in Neerloon. Het is mogelijk dat er gebruik werd gemaakt van een oudere kas. De beide werken zijn op een gecombineerde windlade geplaatst. De dispositie luidde volgens een offerte van Smits als volgt:

Dispositie 1856 

ManuaalPositief 
Prestant 8’
Bourdon 16’ B/D
Holpijp 8’
Prestant 4’
Fluit 4’
Octaaf 2’
Mixtuur 2 st 1½’
Trompet 8′ B/D

Holpijp 8’ 
Viola di Gamba 8’ 
Fluit travers 8’ D 
Fluit 4’ B/D
Piccolo 2’ 
Kromhoorn 8’ B/D
___________________
Pedaal
Aangehangen

Manuaalkoppel
Tractuur mechanische sleeplade. 

Verbouwing Gradussen 1897
In 1897 verbouwden de Gebroeders Gradussen het Smits-orgel. Zij plaatsten het orgel achter op het oksaal in een nieuwe kas, waarbij ook een nieuwe claviatuur werd aangelegd. Op het Manuaal vervingen zij de Bourdon 16’ door een Cello 8’ bas en Violon 16’ disc. Op het Positief vervingen zij de Viola di Gamba door een nieuwe Gamba en de Piccolo door een Fugara 4’. De Fluit travers werd een doorlopende Fluit 8’ en in de plaats van de Kromhoorn kwam er een Basson 8’. 

Huidige situatie
In 1956 kregen de Gebroeders Vermeulen opdracht om het orgel te herstellen en aan te passen. Zij verschoven de Cello/Violon naar een Salicionaal 8’ bas/disc., met aanvulling van een aantal pijpen, en vervingen de Fugara door een wijde Piccolo. Op de plaats van de Fluit 8’ kwam een Sesquialter 2 sterk. Zodoende luidt de dispositie sinds die tijd als volgt.


Foto Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Dispositie 1956 

Hoofdwerk C-f³Positief 
Prestant 8’ 
Holpijp 8’ 
Salicionaal 8’ B/D
Prestant 4’ 
Fluit 4’ D 
Octaaf 2’ 
Mixtuur II st
Trompet 8’

Bourdon 8′ 
Gamba 8’ 
Fluit 4’ 
Piccolo 2’ 
Sesquialter II st 
Basson 8’ 
________________
Pedaal C-f
Aangehangen

Manuaalkoppel
Ventil
Mechanische sleeplade
Gelijkzwevende temperatuur 

Literatuur: Jan Boogaarts, De orgelmakers Smits te Reek (bij Grave), Zutphen 2017. 

Concerten

In deze kerk worden doorgaans geen concerten georganiseerd.

De kerk

In 1844 gebouwd op de fundamenten van de St. Anthoniuskapel die in het begin van de 15de eeuw door Jan van Berlaer, heer van Helmond (1425) gesticht was. De onderste drie geledingen van de toren zijn waarschijnlijk overblijfselen van die kapel. Waterstaats-interieur heeft jonische zuilen en halfzuilen en vlak tongewelf. Uitbreiding van de kerk vond plaats in 1963-1964 onder leiding van architect J. de Jong in sobere en rechthoekige Bossche School stijl.

Info

Foto’s Piet Bron

Laatste actualisatie: 4 november 2020