Man, Laurens de

 foto: Credits Urban Ruths

Laurens de Man (’s-Hertogenbosch, 1993) studeerde in 2010 piano bij David Kuyken en orgel bij Jacques van Oortmerssen aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2014 deed hij voor zowel orgel als piano Bachelorexamen; voor beide examens slaagde hij cum laude. Op het programma van zijn piano-examen stonden o.a. Bach’s Goldbergvariaties. Sinds het overlijden van Van Oortmerssen in november 2015 studeerde hij bij Pieter van Dijk en Matthias Havinga en volgde hij lessen klavecimbel bij Johan Hofmann. In 2016 behaalde hij cum laude zijn Masterdiploma orgel.
Hij volgde masterclasses bij o.a. Elisabeth Leonskaja, Dmitri Bashkirov, Håkon Austbø, Willem Brons, Abdel Rahman el Bacha en Rudolf Jansen, voor orgel bij o.a. Olivier Latry en Lorenzo Ghielmi.
Laurens treedt regelmatig op als pianist en organist; daarnaast speelt hij veel kamermuziek. 
Het oeuvre van J.S. Bach speelt een bijzondere rol in zijn activiteiten. Zo trad hij op bij het Bachfestival Dordrecht (2012), speelde een Bachconcert met VJ (2013), vertolkte zijn beruchte Goldbergvariaties (2014), speelde hij in de op Bach gebaseerde dansvoorstelling Well Tempered 10/48 (2014) en speelde hij verschillende Bach-programma’s, o.a. in het Orgelpark te Amsterdam (2015).

Prijzen
Laurens won diverse prijzen, o.a. tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours in Den Haag (eerste prijs), bij het Internationaler Klavierwettbewerb ‘J.S. Bach’ in Würzburg en bij de International Martini Organ Competition in Groningen (eerste prijs, publieksprijs en Jan Welmersprijs). 
In november 2017 verscheen een piano-CD met klavierwerken van J.S. Bach.
In 2018 werd hem de Sweelinck-Mullerprijs toegekend, een stipendium voor veelbelovende jonge organisten. 
In september 2019 won hij de eerste prijs bij het Silbermann-Orgelwettbewerb in Freiberg; daarmee mag hij zich ‘Young ECHO-Organist of the Year 2020’ noemen, wat resulteert in concertuitnodigingen in heel Europa. 

Opnamen en cd
Opnamen van zijn spel werden meermaals uitgezonden op Radio4 en televisie (Podium Witteman, De Wereld Draait Door).
Laurens is pianist van het Chimaera Trio, met Annemiek de Bruin (klarinet) en Irene Kok (cello), waarvoor hij ook muziek arrangeert, van Pachelbel tot Mahler. In oktober 2019 nam het trio voor AvroTros Klassiek een cd op.

Organist
Sinds 2012 is Laurens hoofdorganist van de Janskerk in Utrecht, waar hij een Bätz/Witte-orgel uit 1861 bespeelt.

Laurens heeft voor de Brabantse Orgelfederatie concerten gegeven bij excursies.


www.laurensdeman.com

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Organisten