Klundert – Nederlands Hervormde kerk

Garrels-orgel Flentrop-orgel Concerten Muziek Kerk Info

Kerkring 1
4791 HE Klundert 
Locatie op google/maps


Het Garrels-orgel (1750-1945)

Rudolph Garrels bouwde in 1750 een nieuw orgel voor de tien jaar eerder voltooide kerk in Klundert. Het vorige gebouw was op 13 mei 1737 volledig uitgebrand. Het nieuwe orgel werd gefinancierd door de Prins van Oranje, die ook de kerk voor een groot deel had bekostigd. Het werd dan ook met zijn wapen bekroond. Op 6 april 1750 is het orgel in gebruik genomen, waarbij het bespeeld werd door H. Groneman, organist uit Den Haag. 
Het orgel bleef ongeschonden bewaard, totdat de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog de toren opbliezen. Het orgel ging verloren, ten prooi aan de vlammen. 

 
Afbeeldingen: Collectie Willem J. Dorgelo Hzn. 

Dispositie

Hoofdwerk C-c³Pedaal C-d¹
Prestant 8′
Holpyp 8′
Octaef 4′
Fluit 4′
Quint 3′
Super Octaef 2′
Quint 1 1/2′
Cornet IV st
Mixtuur V st B
Mixtuur V-VI st D
Trompet 8′ B/D
Tremulant
AangehangenTractuur mechanische sleeplade. 

Het Flentrop-orgel (1958)

De nieuwe kerk was in 1952 gereed gekomen, maar pas in 1958 werd het huidige orgel geplaatst. Het orgel werd gemaakt door de firma Flentrop uit Zaandam voor de prijs van fl. 65.700,-. De intonatie werd verricht door M. Schreutelkamp. Het werd in gebruik genomen op 9 juli 1958 met een concert door de Bredase organist Jaap Hillen, adviseur bij de bouw van het orgel. Vele bekende organisten en adviseurs hebben dit orgel inmiddels bespeeld. Allen waren enthousiast over de schitterende, nog originele klank en de uitstekende staat van onderhoud. 

In 1998/99 werd groot onderhoud uitgevoerd waarbij o.a. mechanieken werden nagezien en alle 1544 pijpen werden schoongemaakt. 
Het orgel verkeert gelukkig nog in de originele staat van 1958 waardoor de kwaliteiten van toen nog steeds herkenbaar zijn. Het hoofdwerk beschikt over een grondtonige Quintadena 16 vt, terwijl ook een Fagot 16 vt op het hoofdwerk is gedisponeerd. 

Dit prachtige orgel is uitermate geschikt voor de begeleiding van de gemeentezang, maar er zijn ook voldoende mogelijkheden om er een concert op te geven.

In februari 2019 werd groot onderhoud uitgevoerd door de Orgelmaker Ide Boogaard. Daarbij werd o.a. de speelmechaniek herzien en de speelaard verbeterd. In februari 2018 werd het orgel door Orgelmakerij Boogaard (Rijssen) schoongemaakt. Verder werden lekkages weggenomen en de mechaniek -waar nodig- hersteld en opnieuw ingeregeld. Tenslotte is het pijpwerk qua intonatie nagelopen waarna een generale stemming de afronding vormde.

Dispositie

Hoofdwerk C-f³Rugwerk 
Quintadeen 16’
Prestant 8’
Roerfluit 3’
Spitsgamba 8’
Octaaf 4’
Fluit gedekt 4’
Quint 2 2/3’
Woudfluit 2’
Mixtuur V st
Fagot 16’
Trompet 8’


Holpijp 8’
Quintadeen 8’
Prestant 4’
Fluit 4’
Octaaf 2’
Nasard 1 1/3’
Scherp III st
Dulciaan 8’
_________________
Pedaal C-f¹
Subbas 16’
Prestant 8’
Gedekt 8’
Octaaf 4’
Ruispijp III st
Fagot 16’
Schalmey 4’

Tractuur mechanische sleeplade. 

Concerten 

In deze kerk worden doorgaans geen concerten georganiseerd.

Muziek

Op zaterdag 6 april 2019 werd de voorjaarsexcursie belegd naar de vestingsteden Willemstad en Klundert. 

De kerk

De Nederlandse Hervormde Kerk in Klundert (thans Hervormde Gemeente) is sinds het begin gevestigd aan de Kerkring te Klundert. Het huidige pand dateert van 1952. Het eerste kerkgebouw ging op 10 maart 1737 in vlammen op. Het vermoeden bestaat, dat dit veroorzaakt is door een kooltje uit een stoof. Deze werden destijds gebruikt om ’s winters de voeten warm te houden. Tussen 1737 en 1740 werd de kerk herbouwd. In de tussenliggende jaren werden de erediensten gehouden in het stadhuis van Klundert. In 1788 is er een ijzeren poort met hardstenen stijlen voor de kerk gemaakt. De poort woog 2070 pond en kostte fl. 749,01. Voor de hardstenen stijlen werd fl. 890,08 betaald. Deze poort staat nog steeds voor de kerk en is het enige wat uit die tijd is overgebleven. De poort staat inmiddels op de monumentenlijst.

 
Interieur voor de Tweede Wereldoorlog.

In 1944 moest het kerkgebouw het opnieuw ontgelden. Toen Klundert bevrijd werd door Engelse soldaten, schoten de Duitsers de Klundertse kerken in brand, waaronder de Nederlandse Hervormde Kerk. Na het afbranden was de kerk ’n ruïne. Daarbij ging ook het Garrels-orgel verloren. 
Pas in 1949 werd besloten tot herbouw van de kerk over te gaan. In september 1952 werd het huidige kerkgebouw in gebruik genomen.In 1981/1982 is de kerk gerestaureerd. Tot op heden verkeert de kerk nog in nagenoeg dezelfde staat. 

Info 

Informatie en foto’s orgel: Piet Bron

Laatste actualisatie: 4.3.2019