Fijnaart – Dorpskerk

Orgel Concerten Kerk Info

Kerkring 1
4793 ER Fijnaart
Locatie op google/maps

Het Rogier-orgel (1877)



In 1877 bouwde Cornelis Johannes Rogier, orgelmaker te Bergen op Zoom, een nieuw eenklaviers orgel voor deze kerk, dat in juli 1877 werd gekeurd door dhr. Vijgeboom, organist te Rotterdam. 
Dit instrument werd in 1924 door Standaart omgebouwd tot een pneumatisch orgel waarbij hij de oude kas en delen van het pijpwerk van Rogier handhaafde.
Het gehele orgel werd in één zwelkast geplaatst. Veel pijpwerk van Rogier is toen verloren gegaan.



In de jaren zeventig was een restauratie hard nodig, omdat het orgel veel gebreken vertoonde. In 1979 werd besloten tot nieuwbouw van een mechanisch orgel in de stijl van Rogier in de oude kas, waarbij de oude windvoorziening (magazijnbalg met drie schepbalgen, inclusief slinger en krukas) en het oude pijpwerk van Rogier uit 1877 werden gebruikt. Er werd voor gekozen het orgel als tweeklaviers instrument te disponeren. Orgelmaker Verschueren bouwde dit instrument waarbij hij het nieuwe pijpwerk in de factuur van Rogier maakte. Hij vervaardigde ook een nieuwe gecombineerde windlade met een dubbele ventielkast voor de beide manualen. Ook de klaviatuur werd door Verschueren vervaardigd naar voorbeeld van de orgels van Rogier in Bergen op Zoom (v.h. Lutherse Kerk, thans Gertrudiskerk) en Oud-Vossemeer. De pedaalstem is uitgevoerd als mechanische transmissie.
Het orgel werd op 19 december 1979 in weer gebruik genomen.

Dispositie

Hoofdwerk C-f”’ Positief
Bourdon 16′
Prestant D 8′ (1877)
Holpijp 8′ (vanaf c 1877)
Octaaf 4′ (vanaf Gis 1877)
Octaaf 2′
Mixtuur 1 1/3’ III-IV st 
Cornet V st D (1877)
Trompet. 8′ B/D
Roerfluit 8′
Fluit 4′ (1877) 
Flageolet 2′
__________________
Pedaal C-d’
Bourdon 16′
(mechanische
transmissie) 

Koppelingen:
Hoofdwerk–Positief,
Pedaal–Hoofdwerk,
Pedaal–Positief.

Speelhulpen: Tremulant, Calcant.
Temperatuur evenredig zwevend.
Winddruk 75 mm Wk.


De oude windvoorziening (magazijnbalg met drie schepbalgen, inclusief slinger en krukas) van Rogier uit 1877 is nog steeds aanwezig in het huidige orgel.

Concerten

Concerten In deze kerk worden doorgaans geen concerten georganiseerd.

Muziek

Deze cd werd uitgegeven bij de op zaterdag 13 juni 2015 gehouden excursie naar een vijftal kerken in het westen van onze provincie, waaronder deze kerk.

De Dorpskerk

De Dorpskerk aan de Kerkring is inmiddels de derde kerk op deze plaats. De eerste kerk, meer bescheiden van opzet, was één van de eerste Hervormde kerken in ons land. Deze Nederlandse Hervormde Kerk werd in 1876 gerealiseerd in Ambachtelijk-Traditionele stijl met Neo-Romaanse elementen naar een ontwerp van de architect C. Blansjaar uit Leiderdorp. Hij moest de oude en bouwvallig geworden kerk uit de zeventiende eeuw vervangen. De torenspits is na oorlogsschade gewijzigd herbouwd in 1948-1949. Rond 1996 is de consistoriekamer vernieuwd en uitgebreid. 

De kerk vormt stedenbouwkundig en visueel het onbetwiste middelpunt van de oorspronkelijke dorpskern van Fijnaart. Het dorp werd in de zestiende eeuw, nadat het gebied was bedijkt, opgezet naar een vastomlijnd plan. Loodrecht op de dijk werd een brede straat, de zogenaamde voorstraat, geprojecteerd; parallel hieraan liepen één of twee achterstraten. De voorstraat eindigde in een ringweg die een stuk grond omsloot waarop de kerk werd gesitueerd. Dit stuk grond, ook wel kerkeiland of kerkring genoemd, is in Fijnaart tevens omgracht door de aftakking van een oude kreek. Fijnaart heeft sinds de stichting van het dorp drie Nederlandse Hervormde kerkgebouwen gekend, die alle op deze locatie waren gelegen. 
Deze kerk met gestucte plafonds bezit nog de oude preekstoel uit 1674.

http://pknfijnaart.nl


Info

Foto’s en info Wim van der Ros 2015 en Piet Bron 2012.