Eindhoven – Muziekgebouw Eindhoven

Orgel Concerten Muziek Gebouw Info

Heuvel Galerie 140
5611 Eindhoven
(Publieksingang)
Locatie op Google/maps

Het Pels & Van Leeuwen concertorgel (1992)

Een blikvanger in de DLL zaal (De Lage Landen zaal) is het imposante orgel. Dankzij een substantiële bijdrage van de Rabobank Eindhoven heeft het Muziekgebouw de beschikking over een symfonisch orgel, dat is gemodelleerd naar het romantische Franse orgel. Het is gebouwd door de orgelmakers Pels & Van Leeuwen kerkorgelbouw uit ‘s-Hertogenbosch onder supervisie van orgeldeskundige drs. Hans van der Harst. 
De bouw is gestart in augustus 1990 en is opgeleverd in november 1992. In februari 1993 is het orgel in gebruik genomen.
Het orgel beschikt over drie klavieren en vrij pedaal met 38 registers met totaal 2328 pijpen. Daarvan staan er 2226 uit het zicht opgesteld op de windladen achter het front en 102 pijpen zijn vanuit de zaal zichtbaar in het front. 
Voor de registratie kan de organist tijdens het spelen van een geavanceerd computerprogramma gebruik maken waar de registratie door de organist in voorgeprogrammeerd is. 

Dispositie

Hoofdwerk 
C-c4
Positief 
C-c4
Prestant 16′ 
Prestant 8′ 
Violoncello 8′ 
Fluit harm. 8′ 
Bourdon 8′ 
Octaaf 4′ 
Octaaf 2′ 
Mixtuur IV-VI st 2′ 
Trompet 8′ 
Trompet 4′ 



Bourdon 16′ 
Salicionaal 8′ 
Holpijp 8′ 
Quintadena 8′ 
Salicet 4′ 
Fluit 4′ 
Nasard 2 2/3′ 
Octaaf 2′ 
Terts 1 3/5′ 
Piccolo 1′ 
Trompet 8′ 
Clarinet 8′ 
Tremulant
Zwelwerk 
C-c4
Pedaal 
C-g1
Dwarsfluit 8′ 
Viola di Gamba 8′ 
Voix Celeste 8′ 
Flûte octaviante 4′ 
Flageolet 2′ 
Basson 16′ 
Trompet 8′ 
Basson-Hobo 8′ 
Vox Humana 8′ 
Tremulant



Bourdon 32′ 
Contrabas 16′ 
Subbas 16′ 
Open Fluit 8′ 
Fluit 4′ 
Bazuin 16′ 
Trombone 8′ 






Koppelingen
Hoofdwerk + Positief 
Hoofdwerk + Zwelwerk 
Positief + Zwelwerk 
Pedaal + Hoofdwerk 
Pedaal + Positief 
Pedaal + Zwelwerk 

Diversen
– 256 vrije combinaties 
– Tutti (vrij instelbaar) 
– Generaal Crescendo 
– Zweltrede Positief 
– Zweltrede Zwelwerk

Systeem: mechanische sleepladen 

Orgelconcerten

Alle concerten vinden plaats in de DLL zaal (De Lage Landen zaal). Dat is de grote zaal met het grote Pels & Van Leeuwen symfonie-orgel.

Muziek

CD ‘COLLAGE’ met  organist Ad van Sleuwen (op het orgel van het Muziekgebouw Eindhoven) en Henri Aarts (trombone).
 
Info: cd ‘COLLAGE’. Te koop á € 10,00 bij Brabantse Orgelklanken
tel.: 013 5435762 of e-mail: brabantseorgelklanken[at]home.nl

CD-overzicht:
Philippe Gaubert (1879-1941)
1. Morceau Symphonique (arr. A.v. Sleuwen)

Felix Alexandre Guilmant (1837-1911)
2. Morceau Symphonique (arr. K. Schnorr)

Gilles Senon (geb. 1932)
3. Priere

Louis Toebosch (1916-2009)
4. Allegro

Jan Koetsier (1911-2006)
Partita sopra “Wachet auf” :

5. Allegro assai
6. Larghetto
7. Vivace
8. Moderato
9. Andante maestoso

Georg Christoph Wagenseil (1715-1777)
Concerto in Es
10. Con discretione
11. Allegro assai

Benedetto Marcello (1686-1739)
Sonate in D:

12. Adagio
13. Allegro
14. Largo Maestoso
15. Vivace

Het gebouw

Het zalencomplex van het Muziekgebouw Eindhoven bevindt zich in het winkelcentrum de Heuvel Galerie in het centrum van Eindhoven.
Muziekcentrum Frits Philips
In 1985 was de gemeenteraad van mening dat de binnenstad een ernstig tekort had: een concertgebouw. In een in 1987 gepresenteerd rapport, werd uiteengezet waarom Eindhoven een muziekcentrum nodig had: het Brabants Orkest zou zich er vestigen, maar ook de middenstand zou aanzienlijk profiteren van de komst van de gehoorzaal. Bovendien zouden er activiteiten in de stad plaats kunnen vinden die voorheen ondenkbaar waren in Eindhoven. 
Besloten werd om het nieuwe muziekcentrum te integreren in het plan voor de Heuvelgalerie. De kosten voor de bouw werden beraamd op bijna 34 miljoen gulden (omgerekend zo’n 15 miljoen euro), waarvan de gemeente Eindhoven ruim tweederde voor haar rekening zou nemen. Echter, bij de presentatie van het ontwerp van de gehele Heuvelgalerie, bleek dat de kosten nog 10 miljoen gulden hoger uit zouden gaan vallen voor het muziekcentrum. De gemeente besloot daarom over te gaan op een huurmodel, waarbij niet de gemeente maar de belegger eigenaar zou worden van het muziekcentrum. In 1990 startten de bouwwerkzaamheden door dr. ir. Frits Philips en de oud-dirigent van het Brabants Orkest, Hein Jordans. 
In september 1991 werd de officiële naam van het muziekcentrum bekend gemaakt: Muziekcentrum Frits Philips, vernoemd naar fervent muziekliefhebber en bekend Eindhovenaar Frits Philips. “In de naam willen we het bedrijf Philips eren, en in het bijzonder ook de man die zoveel jaren de personificatie is geweest van de verbondenheid tussen de stad en het bedrijf. In veel opzichten is Frits Philips dat nog steeds. Hij is niet alleen een groot industrieel, maar ook een echt mens en een echte Eindhovenaar”, zo luidde de motivatie. 
Het Muziekcentrum werd op 2 september 1992 officieel geopend door toenmalig koningin Beatrix, na een aanloop die bijna 100 jaar duurde.

Muziekgebouw Eindhoven
De internationale top wist haar weg te vinden naar de Eindhovense concertzaal en ook de bezoekers waren zichtbaar tevreden over ‘hun concertzaal’.
Na achttien jaar werd besloten drastisch te verbouwen, waarbij er gefocust werd op een moderne uitstraling en om de gemeenschapsfunctie te versterken. Mensen moeten er samen kunnen komen, zonder dat er een hoge drempel ligt; genieten van prachtige muziek onder het genot van een drankje. Hierbij hoorde tevens een naamsverandering naar ‘Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven’. 
Inmiddels wordt er gesproken over ‘Muziekgebouw Eindhoven’, hoewel Frits Philips onverminderd zichtbaar is in de concertzaal: de herkenbare gele stoel in de Grote Zaal is een eerbetoon aan hem, maar ook de buste in de foyer en grand café/restaurant Meneer Frits doen ons nog iedere dag denken aan de naamgever. Zijn naam staat ook nog altijd in het logo. 

Info

Informatie/bespreekbureau 
Tel informatie/bespreekbureau: 040 244 20 20 op Ma t/m Vr van 13.00 uur tot 17.00 uur.
tTl algemeen: 040 265 56 00
e-mail: algemeen@philipshall.nl 

Meer informatie over alle concerten en kaartverkoop is te vinden op www.MuziekgebouwEindhoven.nl