Eindhoven – Schootsekerk

Orgel Concerten Kerk Info

Schootsestraat 47
5616 RB Eindhoven
Locatie op google/maps

Christelijke Gereformeerde Kerk

Het Van Vulpen-orgel (1958)

Sinds kerst 1999 beschikt de Christelijke Gereformeerde kerk aan de Schootsestraat in Eindhoven over een prachtig Van Vulpen-orgel. Het orgel deed tot 1997 dienst in de Opstandingskerk (N.H.) te Eindhoven, welke kerk toen werd verkocht aan de Koptische kerk. Het orgel werd op 4 maart 1958 in gebruik genomen met een bespeling door Lambert Erné. Deze was namens de Hervormde Orgelcommissie als adviseur betrokken bij de bouw. Het was één van de eerste grote orgels die door de orgelmakers Gebr. Van Vulpen in de zgn. neobarokstijl werd gebouwd. Zeer opvallend in het concept was de los naast het orgel geplaatste pedaaltoren. Het borstwerk (derde klavier) werd geheel gereserveerd. Het orgel heeft een roodkoperen front met vergulde labia.
Het orgel was en is een goed voorbeeld van de ontwikkeling van de orgelbouw zo’n 50 jaar geleden. Een periode waarin de ontwikkeling naar de hedendaagse ambachtelijke orgelbouw werd ingezet. Regelmatig werd op dit orgel in de kerk aan het Stokroosplein geconcerteerd. Het afscheidsconcert in de Opstandingskerk werd op 21 september 1997 verzorgd door Ben Wevers en Joop Klaassen.
In 1999 kon de Christelijke Gereformeerde kerk van Eindhoven dit orgel aankopen, waarbij dit het vroegere pneumatische Flentrop-orgel uit 1934 ging vervangen.
Het orgel werd onder advies van Aart Bergwerff overgeplaatst door de Gebr. Van Vulpen, terwijl gemeenteleden diverse werkzaamheden verrichtten aan o.a. het orgelbalkon. Door de beperkte hoogte vanwege de daklijnen boven de orgelgalerij moesten de spitse torens van het pedaal en hoofdwerk worden afgehoekt: een op zich zeer goede oplossing. Bij de overplaatsing is het oude klankkarakter en de oorspronkelijke opzet volledig gerespecteerd, waarbij alleen bij een aantal registers een te nadrukkelijke spuck is weggewerkt. Het orgel werd voor het eerst in de eredienst gebruikt op eerste kerstdag 1999. Het werd op 19 mei 2000 met een concert door Aart Bergwerff en Gerard Habraken officieel in gebruik genomen.

1958, Gebr. Van Vulpen voor Opstandingskerk Eindhoven
1999, Gebr. Van Vulpen, overplaatsing.

Dispositie

HoofdwerkRugwerk
Quintadeen 16′
Prestant 8′
Roerfluit 8′
Octaaf 4′
Spitsfluit 4′
Octaaf 2′
Mixtuur VI-VIII st
Cimbel III st 
Trompet 8′
Holpijp 8′
Prestant 4′
Roerfluit 4′
Gemshoorn 2′
Nasard 1 1/3 vt
Scherp IV-VI st
Sexquialter II st
Dulciaan 16′
Kromhoorn 8′
Borstwerk
(gereserveerd) 
Pedaal
Gedekt 8′
Fluit 4′
Prestant 2′
Octaaf 1′
Cimbel II st
Vox Humana 8′
Regaal 4′


Prestant 16′
Octaaf 8′
Octaaf 4′
Mixtuur VI st
Bazuin 16′
Trompet 8′
Schalmey 4′

Koppelingen
H.W. – R.W. 
Ped. – H.W. 
Ped. – R.W.

Manuaalomvang C-f’’’
Pedaalomvang C-f’


 
De speeltafel

 
Voet van pedaaltoren: in de pedaaltoren is de kleine Schalmey 4 vt zichtbaar tussen de pijpvoeten van zijn grote ‘broer’ de Prestant 16 vt

Concerten

Toegang gratis. Collecte ter bestrijding van de kosten en gelegenheid om na het concert elkaar te ontmoeten.

zaterdag 16 december 2017
Aanvang 20.00 uur. 
Kamerkoor Tourdion onder leiding van Monique Joosten

De kerk

De kerk is gebouwd voor de Drentse protestante werknemers van Philips.Gebouwd in 1934, Art Deco stijl, door architect Ferd. B. Jantzen.
Portaal met rondboog, deur met Art deco-motieven. Glas-in-lood ramen. Hoge smalle ramen.
Zadeldak met meerkleurig geglazuurde romaanse pannen. Toren met ribvormig punt van koper.
Smeedijzeren hek en portaal.
Interieur met veel oorspronkelijk meubilair, in het bijzonder hanglampen.

Als N.H. Kerk buiten gebruik 1974, toen in gebruik als Christelijke Gereformeerde Kerk, die tot dan toe de kleinere kerk aan de Plaggenstraat in gebruik had (kerk Plaggenstraat overgenomen door Geref. Gemeente). 

www.schootsekerk.nl

Info 

Gegevens orgel Wim van der Ros.