Bakel – Sint-Willibrorduskerk

Orgel Concerten Kerk Info

Wilbertsplein 
Bakel

Locatie op google.nl/maps

Van Vulpen-orgel (1989)

Voor de Sint Willibrorduskerk te Bakel bouwde de firma Van Vulpen in 1988/1989 een nieuw orgel. Het kreeg een plaats op het priesterkoor. Het oude orgel, dat op de koorzolder stond opgesteld, werd afgebroken. Dit was een instrument van de Gebr. Gradussen uit 1904. Adviseur bij de bouw van het nieuwe orgel van Hans van der Harst. Op 16 april 1989 werd het orgel ingewijd met een bespeling door Jan Staudt, organist van de Sint Petruskerk in Oisterwijk.

Dispositie

Manuaal I  C t/m f”’Manuaal II
Prestant 8′
Roerfluit 8′
Octaaf 4′
Quintfluit 3′
Octaaf 2′
Mixtuur 3-4 st
Trompet 8′

Gedekt 8′ 
Roerfluit 4′ 
Woudfluit 2′ 
Sesquialter 2 st 
Flageolet 1′ 
_________________
Pedaal  C t/m d’ 
Subbas 16′

Windvoorziening: Magazijnbalg 
Toonhoogte a’ = 440 Hz 
Stemming: evenredig zwevend 

Concerten

Op de eerste zondagmiddag van november om 15:00 uur wordt het Van Vulpen-orgel in de Willibrorduskerk bespeeld.

De kerk

De eerste berichten over een kerk in Bakel verschijnen in een oorkonde van paus Alexander II uit 1069, waarin de (Willibrord-)kerken van Deurne, Bakel, Waalre en Diessen worden genoemd. Delen van de oude kerk van Waalre zijn bewaard gebleven. De plattegrond van die kerk komt overeen met de funderingsresten die bij de restauratie van de kerk in Deurne in 1961 zijn teruggevonden. Het was een natuurstenen gebouw van 5,5 bij 13 meter.

Info

Sinds 1980 wordt ieder jaar, rondom de patroondag van St. Willibrordus, in de kerk van Bakel een orgelconcert georganiseerd. 

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Orgellocaties