Oss – Sint-Jozefkerk

Oude Molenstraat 8
5342 GC Oss
Locatie op GoogleMaps

Ernst Leeflang-orgel 1955

In 1955 plaatste Ernst Leeflang een electro-pneumatisch orgel met twee klavieren en vrij pedaal in de Hervormde Kerk te Treebeek. Het orgel is in gebruik geweest tot 2004, toen men na het samengaan met de Gereformeerde Kerk besloot nog één kerkgebouw open te laten. Op de plaats van de oude Hervormde Immanuelkerk werd een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, de Pelgrimskerk.

Oss 2004

De Sint-Jozefkerk in Oss werd in 2004 ingrijpend gerenoveerd, in het kader van het samengaan van de twee parochies in Oss-Zuid. Het oude orgel, een klein positief van Pels, werd verkocht aan de Sint-Barbaraparochie te Dreumel. Pels & Van Leeuwen bouwde in samenwerking met John Blummel het Leeflang-orgel op in een speciale orgelkamer. De speeltafel werd vrijstaand opgesteld. De dispositie is niet gewijzigd. Het orgel is op 10 april 2005 in gebruik genomen. Na de inwijdingsmis om 10.00 uur werd om 15.00 uur een concert gegeven door een aantal Osse organisten.

Uitbreiding 2016
In het voorjaar van 2016 is het orgel uitgebreid met twee tongwerken door John Blummel en Nico van Duren. Op het Hoofdwerk is een Trompet 8′ geplaatst, en op het pedaal een Fagot 16′. Beide registers zijn afkomstig uit het voormalige orgel van de kapel van het Sint Annaziekenhuis (later Bernhovenziekenhuis) in Oss.

Dispositie

Hoofdwerk C-g”’: 
Prestant 8′, Roerfluit 8′, Octaaf 4′, Mixtuur III-IV sterk, Trompet 8′.
Zwelwerk: 
Quintadeen 16′, Holpijp 8′, Salicionaal 8′, Koppelfluit 4′, Octaaf 2′, Nasard 1 1/3′, Sesquialter II sterk
Pedaal C-f’: 
Subbas 16′, Octaafbas 8′, Gedektbas 8′, Koraalbas 4′, Fagot 16′.
Koppelingen: 
Hoofdwerk – Zwelwerk, Pedaal – Hoofdwerk, Pedaal – Zwelwerk.
Speelhulpen: 
1 vrije combinatie, 3 vaste combinaties, Automatisch pianopedaal.

Electropneumatische tractuur
Kegellade

Organist

John Blummel is sinds 1968 tot aan heden organist van de Sint-Jozefkerk te Oss.

De kerk

De geschiedenis van de Sint-Jozefkerk begint met het gelijknamige rectoraat van de karmelieten in Oss. Dat rectoraat werd in 1956 verheven tot parochie, waardoor het een meer autonome status kreeg als kerkgemeenschap. Pater karmeliet Clemens Zonneveld ging in 1957, op 46-jarige leeftijd, als pastoor aan de slag in deze nieuwe parochie. Pastoor Zonneveld overleed vooraleer de nieuwe Jozefkerk in gebruik werd genomen, en werd nog in de oude kerk opgevolgd door Pastoor Hofland, die vervolgens bouwpastoor van de nieuwe kerk werd. De nieuwe Jozefkerk werd in mei 1968 ingezegend en in gebruik genomen, nadat de oude Jozefkerk, in de volksmond de Paterskerk, aan de eredienst was onttrokken en vervolgens gesloopt…

De Sint-Jozefkerk in 1969, foto BHIC, Gemeentearchief.

Info

Foto’s en orgelinfo: Piet Bron 2005/2017 en John Blummel.
Kerkinfo: Wierook, Wijwater & Worstenbrood.

Laatste actualisatie: november 2021

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Orgellocaties