Excursie najaar 2008 Sprang – ‘s-Gravenmoer – ‘s-Grevelduin Capelle – Waspik

Zaterdag 25 oktober 2008

Deze orgelexcursie naar Midden-Brabant werd in samenwerking tussen de Brabantse Orgelfederatie en tijdschrift ‘de Orgelvriend’ georganiseerd. Wij waren daarbij welkom in de (Hervormde) kerken van Sprang, ‘s-Grevelduin-Capelle, ‘s-Gravenmoer en Waspik. Deze kerken liggen relatief dicht bij elkaar.

De orgels werden toegelicht en gepresenteerd door Rinus Koole en de vaste organisten. De afsluitende bespelingen op de respectievelijke orgels werden gedaan door Bert Augustus, Piet Groenendijk, Jan Willems en Ad van Sleuwen (slotconcert). Na afloop van de excursie kregen de deelnemers een cd uitgereikt, waarop de vier orgels te beluisteren zijn met orgelspel van de vier genoemde organisten als blijvende herinnering.

 
Info over de cd waarop de orgels te horen zijn. Luister hier ook naar geluidssamples.

Programmaboekje, klik hier

Sprang
Organist Bert Augustus 

Het orgel van Sprang (Houben, 1728), en oorspronkelijk gebouwd voor de Waalse kerk in Dordrecht, zal volgend jaar gerestaureerd worden. Een goede kans om het orgel in de huidige situatie nog te kunnen beluisteren.

’s-Grevelduin-Capelle 
Organist Piet Groenendijk

’s-Gravenmoer
Organist Jan Willems 

Het orgel van ‘s-Grevelduin-Capelle (Van Hirtum, 1820) en het orgel van ‘s-Gravenmoer (Verbeke & Schmidt / Van Oeckelen, 1818) zijn totaal verschillend van karakter. Het orgel van ‘s-Gravenmoer bezit een unieke Nachtegaal.

Waspik 
Organist Ad van Sleuwen 

Afsluiting ´s middags met het orgel van Waspik (De Crane, 1766), een ook qua uiterlijk en decoratie prachtig instrument.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Excursies