Hooghout 67,
4817 EA Breda
Locatie op google/maps
Het Verschueren-orgel (1960)
In 1960 plaatste Verschueren een nieuw orgel onder Opus 504 in de Sint-Michaëlkerk in Breda. Adviseur was Hub. Houët. Het werd niet voltooid wegens geldgebrek. Er kwam slechts één manuaal en een vrij pedaal. Niet gerealiseerd werden de Cornet V sterk (discant) op het Hoofdwerk, het hele Borstwerk met Holpijp 8′, Prestant 4′, Roerfluit 4′, Octaaf 2′, Larigot 1 1/3′, Scherp III sterk, Dulciaan 8′. In het Pedaal ontbraken de voorgenomen Prestantbas 8′ en Fagot 16′.
Het beperkte instrument is op 18 december 1960 in gebruik genomen met een bespeling door de adviseur.
Het orgel in de oude kerk.
In 1999 voltooiden de twee gepensioneerde orgelmakers Hans Kriek en Hemmie Meyer het orgel door een tweede klavier te maken en de dispositie uit te breiden. De onderdelen werden betrokken via dominee Wijnands uit IJhorst, via de organist van de kerk, Gerard Scherff. Door het verkopen van de gesloten Driesprongkerk had de parochie het geld vrij voor de voltooiing van het instrument. Het nieuwe tweede manuaal staat op zichzelf en kan niet worden gekoppeld aan het oude werk. Op 28 maart 1999 is het officieel in gebruik genomen.
Overplaatsing naar de nieuwe kerk 2009
Het Verschueren-orgel is met enkele uitbreidingen geplaatst in de nieuwe kerk door A.Nijsse & Zonen Orgelbouw Middelburg.
De Mixtuur is gesplitst in een losse Octaaf 2 en de rest van de Mixtuur, waardoor de overgang van het plenum nu soepeler loopt als je eerst de Octaaf 2′ en dan pas de Mixtuur erbij doet. Er is een Terts 1 3/5 (discant) op het Hoofdwerk bijgeplaatst en er is een pedaal-koppel naar het tweede manuaal bijgemaakt. Prima verbeteringen!
De vorm van de het front is gelijk gebleven, de houten delen hebben een andere kleur gekregen (lichter hout en de panelen grijs geverfd). De orgelbank is ook van lichter hout en geheel vernieuwd. Verder is er een loopbrug gemaakt in het orgel om de trompet te kunnen stemmen zonder alle frontpijpen er eerst af te hoeven halen. Helaas is dat niet helemaal netjes: het groot-octaaf is nog altijd onbereikbaar voor een kleine stembeurt.
Op 26 februari 2010 werd het orgel weer in gebruik genomen met een feestelijk concert. Daarbij is het orgel bespeeld door Jan Willems, Willem Jan Vermeulen en Monique Tonino. Verder werkten mee René Rovers (hobo) en Ilse van Wuijckhuijse (sopraan).
Er is nog geen foto van het orgel in de nieuwe situatie beschikbaar.
Dispositie 2010
Hoofdwerk C-g³ | Nevenwerk |
Prestant 8′ Holpijp 8′ Octaaf 4′ Spitsfluit 4′ Kwint 2 2/3′ Octaaf 2′ Terts 1 3/5′ D – 2010 Mixtuur II-III st (1 1/3′) Trompet 8′ | Bourdon 8′ Prestant 4′ Fluit 4′ Gemshoorn 2′ _________________ Pedaal C-f¹ Subbas 16′ Baarpijp 8′ Koraalbas 4′ |
Koppelingen:
Pedaal – Hoofdwerk,
Pedaal – Nevenwerk.
Tractuur mechanisch met sleepladen.
Concerten
In deze kerk worden doorgaans geen concerten georganiseerd.
De kerk
De nu gesloopte kerk omstreeks 1960.
In de Sint-Michaëlkerk (gebouwd in 1959, architect J.H.M.Kirch) werd op 10 juni 2007 de laatste dienst gehouden. De kerk, die tussen 1968 en 2001 als bisschopskerk heeft gefungeerd, is gesloopt. Het was een belangrijke wederopbouwkerk. Alleen de vrijstaande toren is blijven staan. Op de plaats van de kerk kwamen 32 appartementen, waarbij een bibliotheek en een kleine kerkzaal voor ongeveer 300 personen. Op zondag 29 november 2009 heeft bisschop Van den Hende de nieuwe kerk officieel ingewijd.
Info
Info en foto’s oude situatie Piet Bron.
Info na overplaatsing 2009: Monique Tonino, organiste, tel. 078-6148928.
Laatste actualisatie: januari 2017