Tommy van Doorn

Tommy van Doorn (’s-Hertogenbosch, 1990) is organist en beiaardier van de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel. Hij bespeelt hier onder meer het monumentale Smitsorgel (1842). Op zevenjarige leeftijd begon hij met pianolessen; vanaf zijn zeventiende nam hij orgellessen bij Jan Verhoeven in Boxtel. Na het behalen van zijn gymnasiumdiploma studeerde hij hoofdvak orgel aan het Fontys Conservatorium in Tilburg bij Henco de Berg en Ad van Sleuwen. Piano werd als bijvak gestudeerd bij Jelena Bazova. Hij verdiepte zich tevens in het bespelen van het Franse drukwindharmonium. Verdere masterclasses en interpretatielessen werden gevolgd bij o.a. Ben van Oosten, Kees van Houten, Joris Verdin (B), Wolfgang Baumgratz (D) en Luca Scandali (It). Aan de HKU Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort studeerde hij beiaard bij Frans Haagen, Gijsbert Kok en Christiaan Winter. Aan de Universiteit Utrecht studeerde hij muziekwetenschappen.
In 2018 behaalde hij de tweede prijs op het Internationale Beiaardconcours in Zwolle en Kampen.
Op orgel begeleidde hij onder meer uitvoeringen van de Requiems van Fauré en Duruflé. Hij werkte samen met Cappella Breda onder leiding van Daan Manneke en in 2014 toerde hij als harmoniumsolist met het Nederlands Studenten Kamerkoor onder leiding van Kurt Bikkembergs.
Voor het kwartaaltijdschrift “Vox Humana” van de Harmonium Vereniging Nederland schrijft hij regelmatig muziekbesprekingen.
Naast de concertpraktijk als organist, beiaardier en harmoniumspeler werkt Tommy van Doorn als orgeldocent bij Kunstkwartier Helmond. Tevens heeft hij een privé-lespraktijk in Boxtel.
Bij de Brabantse Orgelfederatie verschenen opnames van zijn spel en is hij betrokken als artistiek adviseur.
Hij is betrokken bij de Stichting Smitsorgel Heilige Servatiuskerk, die zich inzet voor het behoud van het Smitsorgel (1852) in Schijndel.
Ook is hij artistiek adviseur van de Stichting Kerkconcerten Boxtel en titulair organist.

Zie ook www.tommyvandoorn.com

Voor Omroep Dommelland interviewt Josephine van Horen in 2020 Tommy van Doorn. Klik hier.


Ook werd hij geinterviewd door Reinier Korver in het kader van diens Brabants Orgelproject: klik hier