Afsluitend jubileumconcert in Helmond

Zondagavond 2 oktober 2022
Bijzonder afsluitingsconcert van het jubileumjaar met hoornensemble Capricorno en Jan van de Laar (stadsorganist Helmond) op het Robustelly-orgel in de Lambertuskerk van Helmond.
Toegang € 15,- € 10,-
Aanvang 19:30 uur.

In de afgelopen maanden werd door de Robustelly Society Helmond op een bijzondere wijze aandacht gegeven aan het feit dat het prachtige 250 jaar geleden werd gebouwd voor de abdij van Averbode door Guillaume Robustelly en dat het in 1822 naar Helmond werd verplaatst.
Stond vooral het beroemde orgel centraal in de Zomerserie, vandaag zullen negen hoornisten samen met het Jan van de Laar op het Robustelly-orgel een fantastisch themaprogramma uitvoeren. De professionele hoornisten maken nagenoeg allen deel uit van symfonieorkesten uit Nederland en staan onder leiding van Herman Jeurissen. Speciaal voor dit concert maakte hij bewerkingen voor uitgebreid hoornensemble en orgel.
De combinatie van zoveel hoorns met de kleurrijke klanken van ‘Robustelly’ zullen iedere bezoeker verrassen: Jeurissen is er in geslaagd om in zijn arrangementen de koperklanken met die van het orgel op ongekende wijze te laten versmelten.

Het programma heeft als thema ‘Rondom César Franck en Anton Bruckner’. 

Deze twee grote componisten uit de 19de eeuw waren beide organist en praktisch tijdgenoten van elkaar: César Franck leefde van 1822 – 1890 en Anton Bruckner van 1824 – 1896. César Franck wordt geboren in het jaar dat het Robustelly-orgel naar Helmond kwam. Waar Franck een uitgebreid repertoire voor orgel componeerde, deed Bruckner dat nagenoeg niet. Wel gebruikten zij beiden symfonische uitgangspunten in hun composities, werden ze beiden sterk beïnvloed door de vernieuwingen van Richard Wagner en huldigen zij beiden het motto: ‘het orgel is mijn orkest’.
Het uitgebreide, unieke programma is  verdeeld in twee blokken en daarom ook voorzien van een pauze met koffie en thee.
Het is een heel speciaal concert, ook vanwege de bewerkingen die Herman Jeurissen maakte van alle stukken die met hoorn(s) en orgel worden uitgevoerd. Het repertoire varieert van weldadig kalme en romantische werken tot virtuoze en indringende muziek: de akoestiek van de kerk wordt volop gebruikt! In het programma zijn ook originele stukken opgenomen voor orgel-solo van César Franck, terwijl van Bruckner er een virtuoze bewerking uit diens Nulte Symphonie is geprogrammeerd.
De professionele tak van het hoornensemble Capricorno bestaat uit Mees Vos, Lia Olthoff, Marielle van Pruijssen, Hendrik Marinus, Margreet Mulder, Kirsten Jeurissen, Lucas Jansen en Yeonji Yu.

Programma:
Werken van César Franck  1822 – 1891 (m.u.v. 2)     
1. Le Chasseur maudit, FWV44      
(2.  Richard Wagner 1813 – 1883 :  Träume )
3.  Fantaisie en Ut Majeur, uit Six Pièces,  FWV 28, orgelsolo
4.  La Procession,  FWV 88 
5.  Petit Offertoire, uit L’Organiste, no. 7, FWV 41
6.  Troisième Choral,  FWV 40, orgelsolo
PAUZE
Werken van Anton Bruckner  1824 – 1896
1.  Ecce Sacerdos, WAB 13
2. Perger Praeludium, WAB 129,  orgelsolo
3.  Erinnerung,  WAB 117
4.  Christus factus est II, WAB 10
5. Ave Maria III, WAB 13
6.  Scherzo, uit Nulde Symfonie,  WAB 100
7.  Nachruf, WAB 81a, orgelsolo
8. Ballade, naar een improvisatieschets over een thema uit Helgoland naar WAB 171

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Nieuws