Overlangel

RK Antoniuskerk, Kerkstraat 20, Overlangel, gemeente Ravenstein.---google.nl/maps

De Sint-Antoniuskerk is een kerkje uit 1854 in vroege neogotische stijl. Architect was W.J. van Vogelpoel uit Utrecht. De toren heeft een opengewerkte gietijzeren spits, een nieuwigheid voor die tijd en een symbool van de industriële revolutie. In de kerk bevindt zich een gepolychromeerd houten Mariabeeld van omstreeks 1735. De kerk bevindt zich op steenworp afstand van het geboortehuis en werkplaats van F.C. Smits, de historische orgelbouwer uit Reek, die ook het orgel in deze kerk bouwde.

Concerten

Zondag 7 juli 2019
Aanvang 16.00 uur.
Toegang gratis met collecte.

Mark van Platen, orgel met
werken van o.a. J.P. Sweelinck, J.S. en C.Ph. E. Bach en W.A. Mozart.F.C.Smits-orgel (1858)

De kas van dit door F.C. Smits in 1858 gebouwde orgel is gemaakt in neogotische stijl, aangepast aan het kerkgebouw. Het heeft enkele geciseleerde pijpen in het front. Deze pijpen zijn niet rond, maar hebben gefaceteerde versieringen die goudkleurig zijn afgewerkt.
Het instrument heeft 11 registers en is nog in originele staat. In tegenstelling tot de meeste van zijn instrumenten plaatste Smits het pijpwerk van het positief hier niet op een aparte windlade, maar maakte hij één grote lade, waarop het pijpwerk van beide werken een plaats vond. De oorspronkelijke windvoorziening van een enkelvoudige schepbalg werd in 1881 vervangen door een ingenieuze slingerinstallatie, die door middel van een as met nokken drie schepbalgen aandrijft. Deze laatste ingreep werd uitgevoerd door F.C. Smits II. De balgen kunnen nog steeds met een handkruk aan de zijkant van het orgel worden bediend; zo zorgde vroeger de orgeldraaier voor de benodigde winddruk.
Aan het orgel zijn in de loop der tijden slechts geringe wijzigingen aangebracht: men heeft de klanksterkte door het verkleinen van een aantal voetopeningen iets afgezwakt.


Het orgel is in 1971 door Vermeulen te Weert gerestaureerd.

Foto C.J.Roeleveld 2005

Dispositie

Hoofdwerk C-f''' Positief C-f''' Pedaal C-f
Bourdon 16'
Prestant 8'
Holpyp 8'
Prestant 4'
Octaaf 2'
Sifflet 1'
Trompet 8' B/D
Holpijp 8'
Salicionaal 8'
Viol di Gamba 8' D
Fluit 4' B/D
aangehangen
Positief en hoofdwerk zijn op een lade. a = 415 Hz.

het aangehangen pedaal met slechts anderhalf octaaf bereik.

Foto C.J.Roeleveld 2005