Tilburg, Maranatha Studentenkerk


Professor Cobbenhagenlaan 19
5037 DB Tilburg

google/maps


De studentenkerk

Rond 1970 is de Studentenkerk Maranatha gebouwd in de vorm van een eenvoudige rechthoekige bakstenen zaal. De kerk maakt onderdeel uit van een groter complex met studentenvoorzieningen.


Het Gebr. Smits-orgel (1906)

Het orgel in de Maranathakerk is oorspronkelijk in 1906 gebouwd door de Gebroeders Smits voor Pensionaat Mariengaarde in Aarle-Rixtel. Dit klooster was in 1856 gesticht. In 1862 plaatste Smits een klein orgeltje, dat derhalve in 1906 is vervangen.
Alle pijpwerk van het nieuwe orgel was gevat in een zwelkast. De frontpijpen waren waarschijnlijk niet sprekend. Het had toen deze dispositie:


Dispositie 1906

Manuaal Pedaal
Prestant 8’
Gamba 8’
Voix cιleste 8’
Salicionaal 8’
Bourdon 8’
Prestant 4’
Roerfluit 4’
aangehangen
Zweltrede
Trede om Prestant 8’ in en uit te schakelen

Sint-Martinuskerk, Tilburg
In 1969 kreeg orgelmaker Verschueren de beschikking over dit orgel. Hij bracht een aantal wijzigingen aan. De zwelkast werd verwijderd. De windlade werd uitgebreid met twee kantslepen. De registers Gamba en Voix cιleste werden verwijderd. De Prestant 8’ kreeg nieuwe, sprekende frontpijpen. Er kwamen vier nieuwe registers: Kwint, Doublette, Sesquialter en Mixtuur. In hetzelfde jaar kreeg het instrument een nieuwe bestemming in de kerk van St.-Maarten in Tilburg.

Maranathakerk, Tilburg
Na de sluiting van deze kerk in 1988 is het orgel overgebracht naar de Maranathakerk. In de kerstnachtdienst 1988 is het in gebruik genomen. Het oude orgel uit de studentenkerk werd verkocht om als koororgel te gaan dienen in de kerk OLV van Goede Raad.


Dispositie 1988

Manuaal C-d³ Pedaal C-d¹
Prestant 8’
Bourdon 8’
Salicionaal 8’
Octaaf 4’
Roerfluit 4’
Kwint 2 2/3’
Doublette 2’
Sesquialter 2 st. D
Mixtuur 2-3 st.
aangehangenConcerten

In deze kerk worden doorgaans geen orgelconcerten georganiseerd.Info

Tekst Frans Jespers
Foto's Michiel van 't Einde
Literatuur: Jan Boogaarts, De orgelmakers Smits te Reek (bij Grave), Zutphen 2017.

www.tilburguniversity.edu/nl

Laatste actualisatie: 5 november 2020