- 'Voorjaars'-excursie naar vijf orgels op zaterdag 6 april 2019 in Willemstad en Klundert.Op zaterdag 6 april 2019 werd de traditionele voorjaarsexcursie belegd naar de vestingsteden Willemstad en Klundert.

In Klundert ging in 1950 bij een brand het Hess-orgel verloren. Ook in Klundert ging een Garrels-orgel in 1944 door oorlogsgeweld ten onder. Maar ondanks dit gemis treffen we bij deze excursie een boeiend palet aan orgels.

Vanaf 10.00 uur waren de deelnemers bij de koffie welkom in De Gaard, Voorstraat 40 in Willemstad. Wij startten aansluitend om 10.30 uur in de fraaie achthoekige Koepelkerk welke kerk ooit gebouwd werd met subsidie van Prins Maurits. Een prachtig Van Leeuwen-orgel siert deze kerk. Het orgel werd gepresenteerd door Henk Kooiker.


Vervolgens gingen de excursiegangers naar Klundert, waar eerst de Gereformeerde Kerk werd bezocht met het bescheiden maar mooie Van Dam-orgel (1891), zie foto.

In de Hervormde Kerk luisterden we naar een indrukwekkend Flentrop-orgel uit 1958.

Wij besloten in De Stad Klundert. In deze voormalige R.k.-kerk treffen we twee orgels. Het Marcussen-orgel (1965), destijds geplaatst in de Sint-Stephanuskerk te Moerdijk, vindt hier sinds 2013 hier zijn (feitelijk oorspronkelijke) bestemming. Eind 2017 werd in De Stad Klundert een tweede orgel geplaatst, een Vermeulen-orgel (1950) dat al eerder dienst deed in Bergen op Zoom en ís-Hertogenbosch.
Het slotconcert werd hier gegeven door de huisorganist en artistiek leider van De Stad Klundert, Gerben Mourik, die ook de andere orgels in Klundert presenteerde.


Cdís

Zoals gebruikelijk bij onze excursies, werd een excursie-cd uitgegeven welke het spel bevat van het orgel van Van Leeuwen te Willemstad en de orgels van Van Dam, Flentrop en Vermeulen te Klundert. Net als tijdens de excursie werden de orgels bespeeld door Henk Kooiker en Gerben Mourik.Van het Marcussen-orgel in De Stad Klundert is een separate Portret-cd opgenomen en uitgegeven. De cd met werk van o.a. de oude meesters Sweelinck, Bach en Bruhns en Ďnieuwe meestersí zoals Pepping en Micheelsen, wordt gevat in een prachtig A5-boekje. Uiteraard werd dit werk gepresenteerd door de vaste bespeler Gerben Mourik.

Excursiedeelnemers ontvingen beide cdís na afloop van het slotconcert.
Deze cdís zijn uiteraard na 6 april ook te bestellen (klik hier) maar ook verkrijgbaar in De Stad Klundert.