- Extra excursie op zaterdag 21 mei 2016 'In 't spoor van Schweitzer'.

Het in 2011 in Budel door Orgelmakerij Reil geplaatste en gerestaureerde Dalstein & Haerpfer-orgel uit 1912 staat centraal in deze excursie. Dit orgel kwam destijds tot stand na overleg met Albert Schweitzer en ademt de sfeer en de stijl van de ‘Orgelreform’ van die tijd. In 2015 was het 50 jaar geleden dat Albert Schweitzer is overleden. Tijdens zijn leven was Albert Schweitzer onvermoeibaar bezig om geld in te zamelen voor zijn ziekenhuis in Lambaréné (Gabon-Afrika). Het geven van orgelconcerten was een van de vele activiteiten daarvoor. Schweitzer speelde zijn Bach-herdenkingen op het beroemde Silbermann-orgel in de St. Thomaskerk te Straatsburg, waar ook een door Schweitzer ontworpen Dalstein & Haerpfer-koororgel staat. De link Schweitzer-Budel is dus herkenbaar.

Budel
O.L.Vrouwe Visitatiekerk

In de middag van deze excursie zal het Dalstein & Haerpfer-orgel centraal staan, waarbij ook de interpretatie van Schweitzer door Gerrit Christiaan de Gier, organist van de Jacobikerk te Utrecht, aan de orde zal komen. Gerrit Christiaan de Gier, die zich verdiepte in deze begaafde persoonlijkheid, startte vorig jaar als eerbetoon aan hem zijn orgeltour ‘In ‘t spoor van Schweitzer’. Deze excursie kan ook in dat kader worden geplaatst.
Daarnaast zal o.a. in film – vertoond in het parochiecentrum - een stuk leven en werk van Albert Schweitzer worden getoond.

’s Ochtends zal eerst het door Lambertus Vermeulen gebouwde orgel (zijn ‘Opus 1’) in de Kerk van Sint Joannes Onthoofding te Soerendonk worden bezocht. Dit mechanische orgel, in aanleg uit 1843, wordt gepresenteerd door Tannie van Loon, organiste van de Maria Presentatiekerk te Aalst. Daarna is hier ook gelegenheid voor deelnemers het orgel te bespelen.

Deelnemers ontvangen bij aanvang van de excursie een programmaboekje, aan het eind van de excursie de cd waarop het Dalstein & Haerpfer-orgel te beluisteren is met werk dat Gerrit Christiaan de Gier ook tijdens de excursie ten gehore brengt.

Deelnemers die het orgel in Soerendonk willen bespelen wordt verzocht daarbij aan te geven welk werk zij willen spelen en een kort eigen orgelcurriculum toe te voegen.

De cd met het slotconcert door Gerrit Christiaan de Gier. Klik hier voor alle info.

De excursiebijdrage is € 20,-en voor BOF-leden € 15,-(inclusief programmaboekje en cd).

Dagindeling
10.00 uur Welkom in de kerk St.-Joannes Onthoofding in Soerendonk.
10.30 uur Presentatie van het orgel met toelichting door Rogér van Dijk.
Bespeling door Tannie van Loon.
11.15 uur Orgelspel door deelnemers excursie.
13.30 uur Welkom in de kerk Onze Lieve Vrouw Visitatie in Budel.
Toelichting op het orgel door Rogér van Dijk en Hans Reil
met klankpresentatie door Gerrit Christiaan de Gier.
14.00 uur ‘In ‘t spoor van Schweitzer’ door Gerrit Christiaan de Gier.
14.30 uur Het werk van Albert Schweitzer met filmbeelden in het parochiecentrum, m.m.v. het NASF.
15.30 uur Slotconcert door Gerrit Christiaan de Gier.




Terug naar orgelexcursies