Verslag van de voorjaars-orgelexcursie naar drie F.C. Smits-orgels op zaterdag 21 april 2012De voorjaarsexcursie, georganiseerd in samenwerking door de Brabantse Orgelfederatie en het maandblad de Orgelvriend, stond in het teken van de orgelmakers Smits.

----

De voorzitter van de Brabantse Orgelfederatie, Han Polman, reikte in Someren aan het begin van deze excursie het eerste exemplaar van 'Brabant Orgelrijkdom 2012' uit aan Daan Manneke.
Klik hier voor meer info over deze uitgave.

Op zaterdag 21 april belegde de Brabantse Orgelfederatie (in samenwerking met de K.V.O.K. – de Koninklijke Vereniging van Organisten en Kerkmusici – en De Orgelvriend) een thema-excursie naar een drietal orgels, gebouwd door F.C. Smits. De orgels in Someren en Deurne zijn zeer recent gerestaureerd en gereconstrueerd door Verschueren Orgelbouw te Heythuysen. Het orgel te Aarle-Rixtel heeft minder te lijden gehad van ingrijpende wijzigingen. Dit orgel werd voor de laatste maal gerestaureerd door Vermeulen in 1988. Johan Zoutendijk, directeur van Verschueren Orgelbouw, gaf een toelichting op het werk van Smits en de recente restauraties. Piet Groenendijk (Son en Breugel) bespeelde het orgel in Someren. 's Middags werd het orgel in de Willibrorduskerk in Deurne bezocht. Leen Nijdam (Aalst-Waalre) presenteerde dit orgel. Aansluitend in Aarle-Rixtel in de Kerk van Onze Lieve Vrouw Presentatie gaf Henk Kooiker een toelichting bij het orgel en Sietse van Wijgerden (Werkendam) verzorgde de bespeling.
Uiteraard bestond op deze dag voor de deelnemers aan deze excursie de gelegenheid zelf de orgels te bespelen.
Zoals gebruikelijk is van de drie orgels die te horen waren een cd uitgebracht, waarop de drie genoemde organisten de orgels in hun specifieke klankkleuren laten horen. Bestellen van deze cd kan.

Hier treft u informatie over de orgels in Someren, Aarle-Rixtel en Deurne.

Beeldverslag


In Someren was er gelukkig toch nog koffie.


In Deurne geeft Johan Zoutendijk van Verschueren uitleg over het orgel.


Concentratie in Deurne.


Sietse van Wijgerden aan het orgel in Aarle-Rixtel.


Een bloemetje voor de organisten aan het eind van de dag in Aarle-Rixtel.
CD Brabants Orgelrijkdom XI
'Smits-orgels II'


'BOF 201201'

Prijs € 8,50 excl. verzendkosten.
Totale tijdsduur cd: 80:33
Klik hier voor meer info
Terug naar orgelexcursies.